Home » D:News » Creierul primatelor s-a dezvoltat concomitent, in grupuri izolate

Creierul primatelor s-a dezvoltat concomitent, in grupuri izolate

Creierul primatelor s-a dezvoltat concomitent, in grupuri izolate
Publicat: 28.07.2008
Conform unui nou studiu stramosii maimutelor din continentul american aveau un creier la fel de mic ca al maimutelor primitive din Africa si Eurasia, contemporanii lor, anunta National Geographic.

Pentru ca primatele antropoide din Africa si Asia au un creier mare proportional cu corpul, noua descoperire sugereaza ca procesul indelungat al cresterii masei creierului maimutelor a avut loc in mod independent, in cadrul unor grupe izolate de indivizi. “Ambele grupe de primate prezinta creiere dezvoltate, deci aceasta transformare s-a produs in urma unei despartiri evolutionare de restul maimutelor” conchide John Finarelli, co-autor al studiului si zoolog in cadrul Univeritatii Ann Arbor din Michigan.

John Flynn, muzeograf in cadrul Muzeului American de Stiinte ale Naturii din New York este, de asemenea, de parere ca trebuie sa ne schimbam punctul de vedere proceselor care duc la marirea capacitatii craniene.
Spre exemplu, daca creierul se dezvolta in sectoare multiple, apare intrebarea legata de controlul genetic al marimii creierului si modul in care expansiunea acestuia efecteaza cresterea si formarea craniului.
Acesta crestere a craniului in relatie cu dezvoltarea corporala se numeste encefalizare. Indivizii care prezinta un indice mare al encefalizarii sau EQ’s sunt cei care au creierul mare raportat la marimea corporala. Noul studiu se bazeaza pe 80 de masuratori diferite efectuate asupra cutiei creniene, mandibulei si dintilor unor 17 maimute din Lumea Noua, precum marmosetii, capucinii si maimutele urlatoare.

Sursa National Geographic

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase