Home » D:News » Folosirea cofeinei la Olimpiada naste controverse

Folosirea cofeinei la Olimpiada naste controverse

Folosirea cofeinei la Olimpiada naste controverse
Publicat: 06.08.2008
Conform ultimelor analize medicale efectuate la Olimpiada de la Beijing, multi sportive vor folosi cofeina pentru a-si creste astfel performantele fizice. O noua dezbatere stiintifica asupra interzicerii cofeinei incinge spiritele organizatorilor si ale participantilor.

Pe langa aceste discutii controversate, un articol de profil in prestigioasa publicatie Clinical Evidence, aduce noi informatii asupra folosirii regulate a cofeinei de catre sportivii profesionsti, care spera sa-si imbunatateasca performantele fizice.

Forul WADA (World Anti-Doping Agency), a scos in anul 2004 cofeina de pe lista subsantelor interzise in sportul de performanta.
“Cofeina este doar un stimulent care creste presiunea sangvina, mareste frecventa ritmului cardiac si inhiba senzatia de epuizare fizica, toate aceste calitati fiind cautate de atleti. Exista un procent mare de sportivi care folosesc intens cofeina, exploatand la maximum situatia actuala in care folosirea cofeinei nu este inca interzisa”, declara Peter Larkins, preparator fizic profesionist si conducator al Comisiei Substantelor Interzise din cadrul Comitetului Olimpic Australian.

Pe de alta parte, profesorul John Hawley din cadrul Institutului de cercetare al metabolismului sportivilor din Melbourne, este de parere ca excesul de cofeina poate duce la  accese de tremuraturi repetate ale mainilor, situatie de nedorit in sporturi precum tirul cu arcul, gimnastica la parelele sau cal cu manere.
In acelasi timp, profesorul Hawley confirma efectele sporite ale cofeinei in privinta cresterii performantelor sportive:
“Exista peste 200 de carti si studii care demonstreaza fara echivoc ca substantele active din cofeina cresc performantele sportive, stimuleaza sistemul nervos si reduc perceptia efortului de catre creier.”

Sursa: ABC
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase