Home » D:News » Amfibienii preistorici aveau dinti enormi

Amfibienii preistorici aveau dinti enormi

Amfibienii preistorici aveau dinti enormi
Publicat: 15.09.2008
Descoperirea recenta a unui craniu reptilian de acum 240 de milioane de ani, aduce o noua lumina asupra misterioaselor animale care au populat Terra inainte de aparitia dinozaurilor, anunta publicatia online LiveScience.

Noua specie descoperita, Kryostega collinsoni, reprezinta un temnospondyl, grup prestoric de amfibieni, inrudit cu salamandrele si broastele de astazi. Ceea ce i-a uimit, insa, pe oamenii de stiinta este lungimea atipica a dintilor acestui animal, cu totul si cu totul neobisnuit pentru grupul animal din care facea parte.

Kryostega collinsoni atingea circa 5 metri lungime si prezenta un craniu mai lat decat cel al crocodililor moderni. Dintii laterali, precum si cei care porneau chiar din cerul gurii, au dimensiuni uriase pentru un amfibian, circa 2,5 – 5 centimetri lungime.

„Dintii sai, comparati cu ai oricarui alt amfibian care a existat vreodata, sunt pur si simplu enormi. Acest aspect ne face sa credem ca e vorba de un pradator extrem de periculos care putea dobori cu usurinta prazi mult mai mari decat el. Probabil ca modul sau de hranire se asemana cu cel al crocodililor din ziua de azi, care asteapta prada pe malul apelor sau consuma pesti si alti amfibieni”, sustine Christian Sidor, cercetator in cadrul Universitatii din Washington.

Craniul de Kryostega collinsoni a fost descoperit in Antarctica, si confirma teoria oamenilor de stiinta, cei care sustineau ca actuala zona acoperita de gheata a fost o zona calda in urma cu peste 240 de milioane de ani.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase