Home » D:News » Nivelul marilor anunta cresteri dramatice

Nivelul marilor anunta cresteri dramatice

Publicat: 25.09.2008
Nivelul marilor anunta cresteri dramatice
Potrivit unor previziuni sumbre desprinse dintr-un raport al Universitatii scotiene Dundee, nivelul marilor din zona Scotiei va creste cu pana la 30 cm in preajma anului 2080.

Cercetatorii au analizat riscurile inundarii coastelor, precum si mijloace de infruntare a unor astfel de probleme, peste 300 de inundari de coaste fiind studiate indeaproape din 1849 si pana astazi.
S-a descoperit ca furtunile produse in Oceanul Atlantic in perioadele de vanturi puternice venite din vest au reprezentat principala cauza a inundatiilor de pe coastele scotiene. In prezent, amenintarea inundatiilor vine dintr-o combinatie intre fluxuri puternice, furtuni dezlantuite si vant “turbat”. Raportul esimeaza ca pana in 2080, nivelul marii va fi cu aproximativ 20cm mai ridicat in estuarul Clyde, va creste cu 28cm in Moray si Aberdeenshire si va depasi cu 32cm nivelul actual, in Insulele de Nord. Profesorul Alan Werritty, care a condus echipa din cadrul Universitatii Dundee, ce a intocmit raportul inundatiilor, spune: “Pana de curand, inundatiile costale au atras atentia in Scotia mai putin decat cele care au afectat orasele si asezarile rurale”. Guvernul scotian va introduce insa noi reguli, care vor schimba radical felul in care autoritatile se vor ocupa de problema inundarii coastelor, raportul cercetatorilor fiind menit sa asiste conducerea cu privire la modul in care aceste probleme vor fi tratate.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase