Noua celula fotoelectrica are puterea a 326 de sori

01 10. 2008, 12:56

Noul dispozitiv care aduce o raza de speranta pentru toti cei care vad viitorul planetei ca pe unul strict ecologic si bazat pe tehnologii si energii nepoluante, a fost inventat de savantii John Geisz si Mark Wanlass.
Mark Wanlass a fost cel care a inventat celula fotoelectrica, inventie care a cucerit recent premiul R&D 100. Designul sau a fost modificat de o echipa condusa de John Geisz care, ulterior a optimizat jonctiunea energetica tranformand atat legatura de mijloc cat si legatura de jos in legaturi metamorfice.
Eficienta de 40,8% a fost masurata sub lumina concentrata a 326 de sori, un soare reprezentand aici cantitatea de lumina care atinge Terra intr-o zi insorita. Noul tip de celula este candidatul perfect in tehnologiile revolutionare din domeniul viitorilor sateliti spatiali si ai vehiculelor terestre pe baza de energie solara.
Noua descoperire este o adevarata lovitura pe piata mondiala, nu doar datorita capacitatilor sale cu adevarat remarcabile, cat si costurilor de productie reduse.

Sursa : Science Daily