Home » D:News » Misterioasele pete albastre de pe planeta Mercur

Misterioasele pete albastre de pe planeta Mercur

Misterioasele pete albastre de pe planeta Mercur
Publicat: 31.10.2008
Observate anterior de la distanta, petele albastre care caracterizeaza suprafata planetei Mercur, continua sa nasca intrebari referitoare la natura lor.

In data de 6 octombrie, sonda Messenger a zburat la doar 200 de kilometri deasupra planetei, fotografiind 30% din partea ascunsa a acesteia. Fotografiile, care au fost date publicitatii de curand, au relevat un lucru si mai interesant. Suprafata planetei este presarata cu pete de culoare albastru inchis, care au fost observate si in trecut, insa fara a putea fi explicate. Initial, cercetatorii nu stiau cat de raspandit era materialul, insa in urma noilor imagini s-a putut observa ca petele se intind pe toata suprafata planetei si par a fi excavate de la adancime.

Materialul este mai inchis la culoare decat restul suprafetei si pare a fi aruncat de la adancime in urma unui impact. Insa nu toate craterele expulzeaza materia, sugerand ca depozitele albastre sunt distribuite inegal. Compozita este inca necunoscuta, insa cercetatorii au avansat ideea ca poate contine minerale opace, cum ar fi fier si titan, o prezenta obisnuita pe Luna. O alta varianta ar fi ca materialul sa fie piatra silicata care contine atomi de fier aranjati intru-un mod distinct. Cercetatorii spera sa dezlege cat mai curand misterul petelor albastre, odata cu intrarea sondei Messenger in orbita planetei Mercur.

Sursa: The New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase