Cum se orienteaza somonii ?

04 12. 2008, 12:48

Somonii, alaturi de unele specii de broaste testoase marine, calatoresc pe distante mari de la locul unde au eclozat, reusind sa se intoarca cu exactitate in acelasi spatii pentru a se reproduce, atunci cand ating maturitatea. Modalitatea in care astfel de pesti si reptile reusesc sa-si regasesca cu exactitate traseul strabatut in in primele luni de viata, a fost unul dintre misterele care au tulburat generatii intregi de naturalisti.

Unele specii de testoase migreaza zeci de mii de kilometri de-a lungul apelor oceanelor, pentru a se reintoarce pe exact aceleasi plaje pe care le-au parasit in urma cu 10 ani .
Imediat ce au eclozat in rauri cu apa dulce, somonii calatoresc, la randul lor, mii de kilometrii in ocean, pentru a se intoarce in aceleasi rauri, cativa ani mai tarziu.
Studiul recent afirma ca somonii si testoasele se folosesc de particularitatile campului magnetic al Terrei, reusind pe acesta cale sa-si imprinteze  drumul spre casa.
Campul magnetic  variaza semnificativ de-a lungul globului terestru, fiecare regiune avand tiparul sau magnetic distinct.
Teoria este o descoperire majora a naturalistilor si ecologistilor care vor putea sa-si uneasca eforturile pe viitor pentru a putea sa monitorizeze zonele cu pericole pentru somoni situate de-a lungul rutelor de migratie.

Sursa : Daily Mail