Home » D:News » Armata americana se teme ca robotii de razboi vor deveni independenti!

Armata americana se teme ca robotii de razboi vor deveni independenti!

Armata americana se teme ca robotii de razboi vor deveni independenti!
Publicat: 17.02.2009
Robotii militari trebuie “educati” prin intermediul unor instructiuni extrem de precise, altfel ar putea deveni periculosi, se arata intr-un raport al armatei americane.

Amenintarea unei "rascoale" a robotilor si a aparitiei unor comportamente periculoase fata de creatorii lor umani a depasit deja cadrul fictiunii din literatura si filmele gen “Eu, robotul” sau seria “Terminator”. Un raport comandat de Oficiul pentru Cercetari Navale al SUA si elaborat de specialisti de la Universitatea Politehnica din California atrage atentia asupra problemelor de comportament la care ne-am putea astepta in viitor din partea robotilor autonomi. Problema este stringenta, de vreme ce Congresul american doreste ca, pana in 2010, o treime din vehiculele aeriene militare sa functioneze fara echipaj uman, iar pana in 2015, toate vehiculele terestre care opereaza in zone de razboi sa functioneze, de asemenea, pe baza controlului automat.

Raportul scoate in evidenta incidente, unele dintre ele grave, in care au fost implicate dispozitive robotizate. In 2007, de pilda, un tun robotizat semi-autonom pus in functiune de armata sud-africana a "actionat" defectuos, omorand 9 soldati “din trupele proprii” si ranind alti 14. Raportul atrage atentia asupra legaturii foarte stranse dintre comportamentul “etic” al robotilor si proiectarea acestora, subliniind necesitatea implementarii unor instructiuni foarte riguroase, in lipsa carora exista mari sanse ca robotii sa se intoarca impotriva oamenilor.

Sursa: Telegraph Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase