Home » D:News » Toate cele cinci simturi intr-o casca de realitate virtuala

Toate cele cinci simturi intr-o casca de realitate virtuala

Publicat: 05.03.2009
O casca pentru realitatea virtuala, denumita Virtual Cocoon, care recreaza fidel privelisti, mirosuri, sunete, gusturi si chiar atingeri din realitate, a fost proiectata recent de cercetatorii britanici de la Universitatile York si Warwick.

Dispozitivul le va permite utilizatorilor sa experimenteze senzatiile unei vizite in locuri precum savana kenyana Masai Mara stand pur si simplu in canapeaua din propria sufragerie. Tot cu ajutorul castii, utilizatorii se vor putea bucura de miresmele florilor din pajistile alpine sau vor putea simti pe pielea lor caldura soarelui din Caraibe. Mai mult inca, oamenii de stiinta spun ca dispozitivul le va permite celor care il folosesc sa isi salute prietenii si rudele aflate pe cealalta parte a Globului, ca si cum s-ar afla in aceeasi camera cu ei.

De asemenea, studentii vor putea vedea intocmai cum se traia in Antichitate in Egipt, Roma sau Grecia antica. Proiectantii lui Virtual Cocoon sustin ca dispozitivul lor stimuleaza atat de convingator toate cele cinci simturi, incat au denumit experienta traita cu aparatul Virtualitate Reala in loc de Realitate Virtuala.

Cascheta-prototip se conecteaza wireless la un computer care ii furnizeaza informatii despre o lume virtuala sau despre o parte a lumii reale. Ofera imagini dinamice de mare definitie, care pot fi de zece ori mai intunecoase sau de 30 de ori mai luminoase decat cele de la televiziunea conventionala. Un tub conectat la un recipient de substante chimice elibereaza mirosuri in nasul utilizatorului, in timp ce un dispozitiv similar pulverizeaza arome direct in cavitatea bucala si ofera chiar senzatia texturii alimentelor. Caldura si umiditatea pot fi schimbate cu ajutorul unui uscator incorporat, in timp ce difuzoarele interne recreaza suntetul ambiental. Conform estimarilor initiale, Virtual Cocoon va costa aproximativ 2.000 euro.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase