Prima pagină D:News

Cat de vechi sunt picturile rupestre?

Redactia Descopera.ro | 03.17.2009 | ● Vizualizări: 205
Cat de vechi sunt picturile rupestre?     picturi rupestre, carbon radioactiv, spectrometreie de masa cu ioni accelerati, metoda, datare + zoom
Galerie foto (1)

Un specialist american a inventat o noua metoda de datare a picturilor rupestre, artefacte arheologice care pun mari probleme specialistilor.

Aceste opere de arta preistorice sunt, de obicei, foarte greu de datat, deoarece contin prea putina materie organica. Metoda clasica a datarii cu carbon radioactiv nu da, in general, rezultate bune in cazul lor, intrucat pentru aceasta analiza sunt necesare cateva grame de carbon; or, acestea nu sunt intotdeauna disponibile. Marvin W. Rowe, un om de stiinta american, a inventat insa o noua metoda de datare, care necesita doar 0,05 miligrame de carbon – cam cat cantaresc 50 de fire de praf. Metoda sa, bazata pe spectrometria de masa  cu ioni accelerati, este foarte sensibila si permite o datare mai precisa a picturilor rupestre si coroborarea datelor obtinute cu informatiile furnizate de alte vestigii descoperite in zona.

Sursa: Science Daily
 

CITESTE SI: