Fluturii “britanici” se afla in pragul extinctiei

09 04. 2009, 12:23

Alte specii aflate la pragul inferior al existentei, din 1976, cand Schema Britanica de Monitorizare a Fluturilor a fost demarata, includ micul Nymphalis urticae (a carui populatie s-a diminuat cu 61% in 30 ani) si pestritul Boloria euphrosyne (al carui numar de reprezentanti a fost redus cu doua treimi in 20 de ani).

Fluturii au avut parte de cel mai prost an al lor din 1981 incoace, atunci cand vara a fost neobisnuit de rece. Ploaia si frigul le ingreuneaza delicatelor creaturi zborul, facandu-le vulnerabile in fata pericolelor de orice fel.



Vara lui 2007 a fost cea mai umeda din ultimii aprope 100 de ani, in timp ce august 2008 a fost de asemenea mohorat si umed. Tom Brereton, lider de monitorizare al Butterfly Conservation, sustine: “Chiar si noi simtim racoarea atunci cand ploua, dar imaginati-va ce inseamna o picatura de apa pe un mic fluture. Ii impiedica sa se desfasoare in orice fel si le scurteaza timpul de imperechere, de cautare a hranii si de depunere a oualor. Daca vor urma cateva veri insorite, unele specii si-ar putea revenii, dar altele au atins un nivel al populatiei atat de scazut incat nu suntem siguri daca ar mai putea depasi pragul extinctiei.”

Doctorul Breteron a solicitat o mai buna gestionare a terenurilor forestiere si a ariilor protejate, adaugand ca “insectele sunt buni indicatori ai starii mediului si daca ele au probleme, aceasta indica faptul ca mare parte din viata salbatica este amenintata.”

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: