Home » Știință » Cum să faci paste perfecte de fiecare dată? Trucul simplu confirmat științific!

Cum să faci paste perfecte de fiecare dată? Trucul simplu confirmat științific!

Cum să faci paste perfecte de fiecare dată? Trucul simplu confirmat științific!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.11.2025

Oamenii de știință au descoperit că glutenul este cheia rezistenței spaghetelor, acționând ca o rețea microscopică de siguranță care împiedică destrămarea lor.

Imagistica avansată a arătat că pastele fără gluten se rup mult mai ușor, dacă nu sunt gătite perfect. Sarea, de asemenea, are un rol structural, dincolo de gust. Rezultatele ar putea contribui la îmbunătățirea produselor fără gluten.

Cercetătorii au folosit instrumente științifice avansate pentru a analiza structura internă a spaghetelor obișnuite și fără gluten cumpărate din comerț.

Observațiile lor au arătat că glutenul oferă suport structural esențial în timpul gătitului, ajutând pastele să-și păstreze textura și forma.

„Am reușit să demonstrăm că glutenul din spaghetele obișnuite acționează ca o plasă de siguranță ce protejează amidonul. Pasta fără gluten, care conține o matrice artificială, funcționează optim doar în condiții exacte de gătire — altfel structura se destramă ușor”, a explicat Andrea Scotti, lector de chimie fizică la Universitatea Lund.

Rolul surprinzător al sării

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Scotti a folosit difracție de neutroni la unghi mic și tehnici cu raze X, metode ce permit examinarea alimentelor la scară microscopică (până la o miliardime de metru).

Astfel, echipa a putut corela structura moleculară cu caracteristici practice precum textura, durata de conservare și indicele glicemic, scrie ScienceDaily.

Cercetătorii au descoperit că și sarea din apa de gătit influențează rezultatul final.

Alternative fără gluten

„Rezultatele noastre arată că pastele obișnuite sunt mai rezistente la condiții de gătire mai puțin ideale, cum ar fi timpul prea lung de fierbere sau adăugarea excesivă de sare. Așadar, cantitatea potrivită de sare nu ține doar de gust — ea afectează microstructura pastelor și, implicit, întreaga experiență culinară”, spune Scotti.

Echipa de cercetare intenționează să extindă studiul, analizând mai multe tipuri de paste și metode de producție. De asemenea, vor simula digestia pentru a înțelege cum se modifică structura moleculară a pastelor în stomac.

„Cererea pentru alternative fără gluten este în creștere, iar noi sperăm că metodele noastre vor ajuta la dezvoltarea unor produse mai rezistente și mai nutritive, care să facă față cerințelor gătitului și consumatorilor”, adaugă Scotti.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rețeta perfectă de paste le-a adus oamenilor de știință un premiu Ig Nobel

Oamenii de știință au identificat soluția perfectă pentru o rețetă populară de paste

Oamenii sunt mai fericiți atunci când mănâncă paste, arată un studiu din Italia

Disputa care a pus pe jar două țări: cine a inventat pastele carbonara?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Dosarele Epstein, o amenințare politică tot mai apăsătoare pentru Donald Trump
Dosarele Epstein, o amenințare politică tot mai apăsătoare pentru Donald Trump
Cercetătorii au aflat cum ar putea oamenii să trăiască mai mult
Cercetătorii au aflat cum ar putea oamenii să trăiască mai mult
Cum să ținem Postul Crăciunului corect? „Este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar”
Cum să ținem Postul Crăciunului corect? „Este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar”
Sfaturi pentru bolnavii de diabet: Care este cel mai bun și banal tratament?
Sfaturi pentru bolnavii de diabet: Care este cel mai bun și banal tratament?
Oamenii de știință au învățat albinele „să citească” codul Morse
Oamenii de știință au învățat albinele „să citească” codul Morse
Premieră în astronomie: Forma unică a unei explozii stelare, dezvăluită cu Telescopul Foarte Mare de la ESO
Premieră în astronomie: Forma unică a unei explozii stelare, dezvăluită cu Telescopul Foarte Mare de la ESO
Mbappé este cel mai tânăr fotbalist al secolului XXI care atinge 400 de goluri
Mbappé este cel mai tânăr fotbalist al secolului XXI care atinge 400 de goluri
Care este cea mai bună țară din lume pentru femei?
Care este cea mai bună țară din lume pentru femei?
Unde se află cel mai lung drum drept din lume și câți kilometri acoperă?
Unde se află cel mai lung drum drept din lume și câți kilometri acoperă?
Primul român care a ajuns în Antarctica
Primul român care a ajuns în Antarctica
Antrenoare de gimnastică din România, condamnată în Franța pentru violențe asupra minorilor
Antrenoare de gimnastică din România, condamnată în Franța pentru violențe asupra minorilor
Cât de reală este criza de ouă din România? „Stăm foarte bine, şi pentru intern, şi pentru extern”
Cât de reală este criza de ouă din România? „Stăm foarte bine, şi pentru intern, şi pentru extern”
Germania aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina
Germania aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina
Vortexul polar, anunț de la ANM: Ce se întâmplă cu vremea?
Vortexul polar, anunț de la ANM: Ce se întâmplă cu vremea?
Cel mai mare crater modern de pe Pământ a fost descoperit în sudul Chinei
Cel mai mare crater modern de pe Pământ a fost descoperit în sudul Chinei
Strănepotul lui Mihail Sadoveanu demontează cele mai mari controverse legate de marele scriitor | Altceva cu Adrian Artene”
Strănepotul lui Mihail Sadoveanu demontează cele mai mari controverse legate de marele scriitor | Altceva cu Adrian Artene”
Descoperirea care rescrie istoria: Noul Regat al Egiptului ar fi început mai târziu decât s-a crezut
Descoperirea care rescrie istoria: Noul Regat al Egiptului ar fi început mai târziu decât s-a crezut
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”
Cea mai lungă tiroliană din lume: Jebel Jais Zipline, atunci când adrenalina îți șoptește „zboară”