Home » D:News » Povestea Groenlandei, spusa de un fotograf roman

Povestea Groenlandei, spusa de un fotograf roman

Povestea Groenlandei, spusa de un fotograf roman
Publicat: 10.04.2009
Recent, la Casa de Cultura Friedrich Schiller din Bucuresti, a fost vernisata expozitia de fotografie Drumuri in Groenlanda. Autorul, fotograful Paul-Andrei Iordache, a facut parte din expeditia romaneasca Groenlanda 2008, desfasurata anul trecut in zonele arctice ale Groenlandei de vest.

Cu prilejul vernisajului au avut loc si doua lansari: a albumului fotografic trilingv (romana, engleza, daneza) Drumuri in Groenlanda si a DVD-ului continand o fascinanta serie de diaporame ale aceluiasi autor si cu acelasi subiect: Groenlanda. La data cand cititi aceste randuri, a devenit functional si site-ul http://groenlanda.paul-andrei.com. Astfel, viziunea groenlandeza a lui Paul-Andrei Iordache este acum disponibila in trei declinari, una mai interesanta decat alta. Complementar simezelor de la Casa Friedrich Schiller, imaginilor si comentariilor din album, DVD-ul (mai ales) si site-ul contin lucrari executate in tehnica diaporamei (o tehnica a imaginilor inlantuite, situata la granita dintre film si fotografie).

Povestile (adevarate) aduse de Iordache in fata publicului romanesc vorbesc despre cea mai mare insula din lume, a carei suprafata este, in proportie de 80%, vesnic acoperita de gheata. Sunt povesti despre cei 56.000 de locuitori ai insulei, descendenti ai vechilor inuiti, despre obiceiurile si traditiile lor, despre interferentele dintre acestia si lumea asa-zis civilizata, despre cainii acestor oameni, care le sunt parteneri, la modul propriu, de viata. Asa cum o intelegem din abordarea lui Paul-Andrei Iordache, Groenlanda (taram aflat sub suveranitatea Danemarcei, dar beneficiind de o autonomie extinsa) pastreaza un echilibru inca stabil, din fericire, intre traditie si modernitate, intre abundenta de resurse naturale si tentatiile din ce in ce mai mari de a le exploata industrial, intre o lume curata si una din ce in ce mai murdara, intre spectacolul incredibil al aurorelor boreale si ultimele modele de plasme "full HD".  Altfel spus, Groenlanda pare a fi, la ora actuala, o confirmare a sperantei ca se poate: ca viitorul se poate alatura trecutului, la timpul prezent, fara a-l sufoca prin indiferenta si superioritate. Expozitia de la Casa Schiller este deschisa pana pe data de 21 aprilie a.c.

Sursa: Ziarul de Duminica

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase