Home » D:News » Noi mumii descoperite in necropola egipteana din Fayoum

Noi mumii descoperite in necropola egipteana din Fayoum

Publicat: 14.04.2009
Arheologii egipteni au descoperit o necropola antica, datand de acum 4.000 de ani, ce adaposteste zeci de mumii extrem de bine prezervate.

Excavarile, sponsorizate de Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt, au dezvaluit 53 de morminte sapate in piatra, la sud-est de piramidele Illahun, in oaza asezarii Fayoum. Liderul Antichitatilor, Zahi Hawass, a descris patru dintre mumii, datand din cea de-a 22-a dinastie (931-725 i.Hr.), ca fiind intre cele mai frumoase descoperite vreodata. Asezate in sicrie din lemn, mumiile sunt impachetate in panza si pictate in culorile traditionale egiptene, auriu, turcoaz si caramiziu. Decoratiile si inscriptiile de pe capsulele mumiilor sunt remarcabil prezervate.

mumii Fayoum

In afara de aceste sicrie, echipa de arheologi a mai descoperit si alte obiecte, intre care 15 masti pictate, vase de ceramica si amulete. Mai mult, s-a identificat chiar si o capela funerara din Regatul de Mijloc, in interiorul careia se afla o masa pentru ofrande.

mumii imagine integrala

Cea mai recenta descoperire arheologica vine sa completeze o alta, realizata cu numai doua luni in urma, atunci cand Zahi Hawass a anuntat dezgroparea a 13 mumii dintr-un mormant sigilat, aflat in interioriul celei mai vechi piramide din lume, situata in Sahara. Fayoum detine un loc important in Egipt si chiar in istoria lumii, deoarece portretele de mumii descoperite aici, sunt considerate primele astfel de reprezentari reale din lume.

 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase