Home » D:News » Lintita ar putea salva planeta

Lintita ar putea salva planeta

Publicat: 15.04.2009
Cea mai mica planta cu flori din lume s-ar putea dovedi perfect echipata pentru indeplinirea a doua sarcini extrem de importante: curatarea poluarii din zootehnie si furnizarea de energie curata, sub forma de biocombustibil.

Capabila sa-si extraga substantele nutritive din ingrasamintele animale, planta denumita lintita produce mult mai mult amidon pe acru (4.000 metri patrati) decat porumbul, sustin cercetatorii. Reprezinta, de aceea, o alternativa viabila a porumbului in obtinerea de biocombustibil bazat pe etanol.

Conform cercetarilor derulate de bioinginerul Jay Cheng si echipa sa de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, lintita are un apetit crescut pentru excrementele animalelor, pe care le transforma rapid in amidon, ce poate fi la randul sau transformat in etanol. In prezent, sursa principala de etanol din SUA este cultivarea la scara industriala a porumbului, care presupune cantitati uriase de pesticide si fertilizatoare. Impreuna cu cheltuielile, etanolul bazat pe porumb se dovedeste doar un pic mai curat si mai bun decat benzina.

Balta cu lintita

Lintita ar putea insemna solutionarea tuturor acestor probleme, mai ales pentru ca exploatarea sa in obtinerea de etanol nu presupune o tehnologie diferita de cea utilizata in cazul porumbului, dupa cum au aratat testele de laborator. Lintita consuma nitrogen, fosfati, calciu si fier, fiind o potentiala sursa de remediu nu doar pentru apele in care sunt acumulari de deseuri agricole, ci in orice fel de ape poluate. Deoarece lintita poate fi intalnita in toate tipurile de clima cu exceptia celor reci, este scazut riscul cauzarii unor probleme de genul invaziei. In prezent, pentru ca testele au demonstrat posibilitatea utilizarii plantei, se discuta mai ales chestiunea economica a exploatarii sale la scara larga.

Sursa: Wired Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase