Uniunea Europeana salveaza vulturii flamanzi

27 04. 2009, 12:52

Decizia a fost concretizata sub forma unei noi legi care permite suplimentarea rezervelor de hrana ale vulturilor plesuvi bruni si suri, prin depozitarea de cadavre de animale domestice in natura. Acesta masura a fost luata dupa ce ma multi ornitologi au atras atentia organismelor europene de protectie a naturii, cu privire la situatia unor populatii intregi de vulturi plesuvi din Spania, care din cauza infometarii, au fost nevoite sa vagabondeze pana in Franta si Belgia in cautare de cadavre.

Multi vulturi au inceput sa moara de inanitie, dupa ce organismele europene care se temeau de o extindere a bolii vacii nebune, au obligat fermierii din U.E. sa incinereze imediat orice cadavru de vita. Odata cu diminuarea cazurilor maladiei Keutzfeld-Jacobs, legislatia europeana va permite din nou suplimentarea dietei vulturilor plesuvi, cu ajutorul cadavrelor de vite, oi, capre, cai si porci, care vor putea fi transportate in rezervatiile si arealele proteajate unde traiesc aceste pasari. Vulturii plesuvi sunt pasari rapitoare de zi care in ciuda dimensiunilor impozante sunt incapabili sa vaneze prada vie.

Specialistii afirma ca un grup de vulturi plesuvi sunt capabili sa consume cadavrul unei vaci in decurs de cateva zeci de minute, impiedicand astfel raspandirea bolilor si germenilor patogeni.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: