Home » D:News » Bloggerii, cei mai persecutati jurnalisti

Bloggerii, cei mai persecutati jurnalisti

Bloggerii, cei mai persecutati jurnalisti
Publicat: 05.05.2009
Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Libertatea Informatiei, organizatia Reporters sans Frontieres a dat publicitatii un top al celor zece tari unde este cel mai periculos sa-ti exprimi liber opinia online. Pe primul loc se afla Birmania.

In fruntea topului se afla asadar Birmania, tara unde, dupa ultimele revolte populare (ce tocmai in net si-au gasit cea mai puternica “cutie de rezonanta”) locuitorii nu se pot conecta decat de la internet-café-uri publice pentru a le fi mai usor monitorizata activitatea. De asemenea, pentru cyber-dizidenti, pedepsele nu sunt de ici de colo: bloggerul Maung Thura a fost condamnat la 59 de ani de inchisoare pentru ca a impartasit online informatii ce nu erau pe gustul regimului. In topul rusinii, Birmania este urmata de Iran, Siria, Cuba, Arabia Saudita, Vietnam, Tunisia, China, Turkmenistan si Egipt.
Inca de la finele anului trecut, organizatia americana Committee to Protect Journalist (CPJ) tragea un semnal de alarma: numarul de bloggeri si web-editori aflati in spatele gratiilor a ajuns sa-l depaseasca pe cel al colegilor din presa scrisa si televiziune aflati in aceeasi situatie.
Pentru a realiza topul celor mai periculoase tari pentru bloggeri (desigur aceleasi aflate de ani buni in “colimatorul” asociatiilor care lupta pentru apararea drepturilor omului), CPJ a analizat diferite criterii: mai intai de toate, daca bloggerii sunt aruncati in inchisoare, daca sunt amenintati sau atacati, daca sunt vitime ale auto-cenzurii, daca sunt “deconectati” de la net si nu pot naviga anonim, daca exista o monitorizare a activitatii utilizatorilor online; toate elemente pe care unii si-ar dori sa le “importe” in propriile tari occidentale si democratice, in numele sigurantei. 
Sursa: Panorama

CITESTE SI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase