Home » D:News » Meduza-killer a fost detectata in Mediterana

Meduza-killer a fost detectata in Mediterana

Meduza-killer a fost detectata in Mediterana
Publicat: 06.05.2009
Un grup de 50 de Physalia Physalis - cea mai periculoasa meduza din lume - a fost “interceptat” de Centrul Oceanografic Los Alcazares in zona de coasta din regiunea spaniola Murcia.

Physalia Physalis are o porecla ce evoca mari aventuri trans-oceanice, “caravela portugheza”, si o reputatie extrem de proasta: atingerea ei poate fi mortala. Cea mai periculoasa meduza din lume a fost detectata in Meditarana si nu una singura, ci o colonie. Pe cat se pare, potrivit specialistilor organizatiei internationale pentru protectia oceanelor (OCEANA), cele 50 de “surate”, aflate in drum catre Baleare, s-ar fi lasat impinse de curentii din bazinul Marii Mediterane, prin stramtoarea Gibraltar, incurajate fiind de conditiile favorabile oferite de schimbarile climatice si disparitia multor pesti, dusmanii lor naturali.  
Mai mult decat o meduza, “caravela portugheza” este un sifonofor (animal din ordinul celenteratelor, dotate cu un sifon ca mijloc de locomotie), ale carui tentacule le pot provoca oamenilor paralizia si un stop cardiac. In timp ce pluteste leganata de valuri, meduza are o raza de actiune de 30 metri. Vestea proasta este ca, daca se va simti in largul ei in Mediterana, ar putea sa se instaleze si sa prolifereze, facand o gramada de probleme turismului balnear din zona. Vestea buna este insa ca ploile abundente din aceasta primavara au creat o bariera de apa dulce si rece, in general nu prea apreciata de meduze. 

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase