Home » D:News » Computerele ar putea alimenta epidemia de obezitate

Computerele ar putea alimenta epidemia de obezitate

Computerele ar putea alimenta epidemia de obezitate
Publicat: 13.05.2009
Afirmatia – mai degraba avertisment – vine din partea baronesei Susan Greenfield, director al Institutului Regal din Marea Britanie. Raspandirea jocurilor pe computer si a navigatiei pe internet are implicatii in cresterea in greutate a copiilor, dar intr-un mod mai sofisticat decat credeam.

Lady Greenfield, o reputata cercetatoare britanica in domeniul neurologiei, afirma ca utilizarea indelungata a calculatorului “infantilizeaza creierul”.
Cand un copil cade dintr-un copac si se loveste, el invata repede sa nu repete un comportament care i-ar putea dauna; in schimb, cand greseste intr-un joc pe computer, copilul continua, pur si simplu, sa se joace. Repetand acest comportament, cu timpul, oamenii ajung sa nu se mai gandesca la consecintele a tot ceea ce fac si astfel se obisnuiesc sa manace prea mult sau sa manance alimente nesanatoase, fara a se gandi la urmari. In timp, fenomenul duce la scaderea atentiei si reduce empatia si imaginatia.

Lady Greenfield sustine ca, drept consecinta, regiunile cerebrale care controleaza aceste capacitati nu se vor dezvolta corespunzator. Problema priveste in primul rand regiunea cortexului prefrontal. Studii anterioare au aratat ca, atunci cand cortexul prefrontal este afectat si nu functioneaza corespunzator, oamenii devin mai nesabuiti, mai predispusi la comportamente riscante. Iar cu cat oamenii sunt mai grasi, cu atat aceasta regiune a creierului functioneaza mai slab.

Lady Greenfield a adaugat ca, in ciuda acestor rezultate, restrangerea drastica a acccesului la computere nu e o solutie buna, caci interdictia ar putea face calculatoarele si mai tentante pentru tineri.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase