Home » D:News » Bacteriile vor transforma Sahara intr-o amintire

Bacteriile vor transforma Sahara intr-o amintire

Bacteriile vor transforma Sahara intr-o amintire
Publicat: 18.05.2009
Sahara este cel mai mare desert din lume, cu o suprafata de 9 milioane de kilometri patrati, aproape tot atat cat Statele Unite ale Americii, iar ceea ce este si mai tulburator este faptul ca acesta avanseaza in fiecare an cu cel putin 48 de kilometri. Din fericire, cercetatorii sustin ca au gasit solutia pentru stoparea acestui fenomen distrugator... bacteriile.

Propunerea oamenilor de stiinta este una neobisnuita, atata vreme cat nu include sadirea unor plante care sa creeze o bariera verde, si nici identificarea vreunei surse de apa care sa fara din Sahara tinutul verde de acum milioane de ani. Chiar daca pare mai mult o solutie SF, aceasta s-ar putea totusi sa functioneze. Este vorba despre bacteria bacillus pasteurii, microb ce are capacitatea de a transforma nisipul fin din desert in piatra. Bacillus pasteurii este capabil sa creeze in scurt timp un veritabil zid de piatra in fata nisipului, formand ceea ce este cunoscut sub numele de carbonat de calciu, un liant extrem de puternic pentru nisip.

Solutia a fost propus de Magnus Larsson, student in cadrul Asociatiei Arhitecturale din Londra, si a castigat marele premiu in cadrul unui concurs de profil sustinut in Maroc. Proiectul tanarului, sustinut de mai multi oameni de stiinta, prevede ca viitorii 6000 de kilometri de bariera care vor fi creati prin injectarea de bacillus pasteurii in nisipul Saharei, sa devina adevarate oaze de verdeata gratie efortului comun al tarilor afectate de extinderea Saharei.

Sursa:EnvironmentalGraffiti

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase