Home » D:News » Beti din sticle de plastic? Mai ganditi-va…

Beti din sticle de plastic? Mai ganditi-va…

Beti din sticle de plastic? Mai ganditi-va…
Publicat: 25.05.2009
Un studiu de ultima ora, efectuat de specialisti din cadrul prestigioasei Harvard School of Public Health, atrage atentia intr-un mod alarmant asupra depozitarii apei sau diverselor bauturi in recipiente de plastic. Cercetatorii sustin ca bautul din sticle de plastic creste riscul ingerarii de substante chimice care modifica sexualitatea viitorilor nou nascuti.

Pentru prima data in istorie, cercetatorii au demonstrat ca atat de popularele recipiente din policarbonati, elibereaza o cantitate variabila a substantei bisfenol A in lichidul depozitat in ele, fie el apa, sucuri carbo-gazoase, ulei sau diverse alimente.  Bisfenolul de tip A este o substanta chimica despre care se stie ca interfereaza cu dezvoltarea sistemului reproducator al fetusilor de mamifere si are legatura cu bolile cardiovasculare si diabetul la oameni.

Expertii avertizeaza ca in special copii mici sunt in pericol, deoarece incalzirea sticlelor si biberoanelor de plastic creste cantitatea de bisfenoli eliberata in laptele din care urmeaza sa bea copiii. “Am descoperit cu stupoare ca ingerarea de bauturi reci din sticle de plastic pe parcursul unei singure saptamani, a dus la cresterea cantitatii de bisfenoli din urina cu mai mult de doua treimi. Daca incalzim laptele pe care-l vom administra copiilor in sticle de plastic, cantitatea de toxine va fi cu atat mai mare. Situatia este alarmanta pentru sugari deoarece organismul lor este foarte sensibil la efectul distructiv al bisfenolilor asupra dezvoltarii endocrine”, declara Karin B. Michaels, profesor asociat de epidemiologie in cadrul Harvard School  of Public Health.

Canada a interzis deja vanzarea de sticle si biberoane de plastic inca din anul 2008, iar unele firme producatoare de recipienti din mase plastice au eliminat deja bisfenolii din produsele lor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara se situeaza de celalata parte a baricadei, reprezentantii sai considerand ca organismul uman prelucreaza in mod natural substanele chimice periculoase intr-unele mai putin daunatoare pentru sanatatea sa.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase