Home » D:News » Atentie! Wolwerine a reaparut in Colorado

Atentie! Wolwerine a reaparut in Colorado

Publicat: 22.06.2009
Atentie! Wolwerine a reaparut in Colorado
Nu este vorba de indragitul personaj din seria X-Men, ci de micul dar ferocele mamifer carnivor care a servit drept model pentru James Logan, asa cum a fost gandit de scenaristii din cadrul Marvel Comics. Cunoscut in limba romana sub numele de gluton, redutabilul pradator din familia jderilor, dihorilor si vidrelor, acesta a reaparut prin padurile din statul Colorado spre bucuria ecologistilor locali.

Dupa ce ultimul gluton a fost exterminat de vanatorii de blanuri din Colorado undeva la inceputul anului 1919, cercetatorii au descoperit ca specia celui mai puternic mustelid a reaparut in acest stat, fiind probabil vorba de un exemplar care s-a aventurat din statele vecine. Glutonul capturat de zoologi in Colorado este un mascul tanar denumit M56. Carnivorul a fost prins in apropierea Parcului National Grand Teton. Dupa ce i-a fost montata o zgarda cu emitator, glutonul a parcurs o distanta de peste 800 de kilometri in cautarea unui noi teritoriu. Glutonii sunt cei mai mari reprezentanti ai familiei mustelidelor, masculii cantarind in medie 15-18 kilograme. Specia sa populeaza indeosebi tundra si taigaua arctica din Eurasia si America de Nord, aparand foarte rar la sud de granita Canadei cu Statele Unite, numai atunci cand in munti se instaleaza temperaturi scazute. Teritoriul unui gluton este imens, la fel de mare ca cel necesar unui urs grizzly. Este un carnivor de temut care poate ucide animale mult mai mari decat el precum renii caribu si cerbii. In salbaticie prezinta un comportament atat de agresiv incat chiar lupii, pumele si ursii prefera sa-l lase in pace abandonadu-si uneori prazile in fata insistentului si enervantului carnivor. Odinioara, glutonii traiau si in zonele muntoase din Washington, Utah, Colorado Wyoming, Utah, Montana si California, dar vanatorii i-au vanat pana la exterminare.

“Glutonii sunt cu adevarat durii lumii animalelor, fiind capabili sa cutreiere non-stop zonele salbatice si greu accesibile din America de Nord. Este o mare bucurie sa aflam ca un exemplar a reaparut in Colorado, nu putem decat sa speram ca isi va gasi o pereche”, declara Robert Inman director al  Wolverine Yellowstone Program.

Sursa : LiveScience

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase