Home » D:News » Varanul de Komodo – secretele unui pradator perfect

Varanul de Komodo – secretele unui pradator perfect

Varanul de Komodo – secretele unui pradator perfect
Publicat: 15.04.2008
Teribilul varan de Komodo nu este doar cea mai mare soparla existenta, capabila de a dobori prazi de marimi considerabile. Recent un studiu international realizat de catre cercetatorii de la University of New South Wales a descoperit de ce acest redutabil carnivor este un pradator atat de eficient in ciuda faptului ca este echipat cu un craniu usor, iar forta muscaturii sale este relativ superficiala.

Varanul de Komodo este cel  mai important pradator al insulelor Komodo, Flores, Rinca Gili Motang si Gili Dasani din arhipelagul Indoneziei . Uriasa soparla poate ajunge la lungimi de peste 3 metri si o greutate de pana la 80 kg. Ea foloseste aproximativ 60 de dinti zimtati a caror forta este dublata de muschii foarte dezvoltati ai gatului,  si cu ceea ce specialistii numesc “Spatiul cheie al craniului”, pentru a-si dobora si dezmembra prada.

Biologii Karen Moreno si Stephen Wroe de la Universitatea din New South Wales au descoperit ca varanul de Komodo intruneste obiceiurile de hranire si formula dentara a dinozaurilor disparuti, precum si a marilor rechini. Cei doi oameni de stiinta au creat un program computerizat denumit Finite Element Analysis (FEA), prin care sa poata masura cu precizie forta si ceilalti parametri ai muscaturii varanului. Conform Dr. Wroe, varanul are o muscatura neasteptat de slaba pentru o asemenea reptila carnivora, dar o combinatie avansata a biomecanicii falcilor acestuia, combinata cu dintii ascutiti si zimtati, permit carnivorului sa doboare fara probleme prazi de dimensiunea unui bivol. Varanul de Komodo prezinta un mecanism unic printre animale de a prinde, tine si sfasia prada. Spre deosebire de orice alt pradator, varanul are o muscatura aproape delicata, dar odata ce a prins prada intra in scena o serie de factori caracteristici biomecanicii acestei reptile. Astfel, odata cu actiunea superficiala a muschilor falcilor, peste 90% din forta  muscaturii unui varan este compensata de masivii muschi ai gatului. Datorita capacitatii de a-si deschide falcile la fel de mult ca un sarpe, precum si datorita salivei sale extreme de toxice,   acest animal  ramane de peste 100 milioane de ani pradatorul de top al habitatului sau.

Sursa Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase