Home » D:News » Cancerul decimeaza lumea animala

Cancerul decimeaza lumea animala

Cancerul decimeaza lumea animala
Publicat: 26.06.2009
Amenintand conservarea mai multor specii salbatice, cancerul reprezinta la ora actuala una din primele cauze ale mortii in randul acestora. Principalul vinovat? Poluarea mediului

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Societatea de Conservare a Faunei si Florei din New York, la ora actuala, incidenta cancerului la anumite specii animale salbatice a devenit aproape identica cu cea inregistrata la oameni, iar cele mai afectate sunt tocmai speciile pe cale de disparitie, precum diavolul tasmanian, un micut mamifer marsupial carnivor, decimat deja la finele anilor ’90 de o forma rara de cancer transmisibil (tumora faciala). Cauza este inca necunoscuta, dar oamenii de stiinta au observat ca celulele maligne se raspandesc cu rapiditate la exemplarele din aceasta specie prin intermediul muscaturilor survenite in timpul luptelor.
Denise McAloose si Alisa Newton, autorii studiului, au investigat posibilele cauze ale cancerului la mai multe specii si au descoperit o legatura intre aceste tumore si poluarea din mediul inconjurator. De exemplu, la pestele beluga care traieste in estuarul fluviului Saint Lawrence (Canada), o forma de cancer instestinal reprezinta cea de-a doua cauza a mortii. In acest caz, vina ar putea-o purta un compus organic existent atat in petrol, cat si in deseurile din mediul urban, cunoscut ca fiind cancerigen. Alte animale insa, sunt afectate de tumore la organele genitale, cauzate de virusuri (leii de mare din California si delfinii din America de sud).

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase