Cea mai detaliata harta a formelor de relief terestre vine de la NASA

01 07. 2009, 12:26

Harta infatiseaza detaliat suprafata de uscat a planetei. In versiunea cromatica, relieful de inaltime mica este reprezentat prin culoarea violet, relieful de inaltime medie este verde si galben, iar inaltimile mari sunt reprezentate prin culorile portocaliu, rosu si alb.

Se poate observa, de exemplu, ca Anglia si o mare parte a Irlandei au un relief jos, in acelasi timp asemanator cu cel din Danemarca, Polonia si nordul Rusiei in Europa, cu cel din Mauritiana si Somalia in Africa, cu relieful Braziliei si al Argentinei in America de Sud, cu relieful Floridei in SUA si cu parti din Australia.

“Este cea mai completa si consistenta reprezentare digitala a reliefului global prezentata pana acum omenirii. Acest set unic de date globale le vor servi utilizatorilor si cercetatorilor dintr-o plaja foarte mare de discipline careia ii sunt necesare informatiile privitoare la formele de relief si de teren”, sustine Woody Turner, cercetator al NASA.

Datele furnizate de Aster (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) sunt combinate cu alte fotografii pentru a crea impresionante imagini ale terenului din toate regiunile Globului. Aster a fost lansat in 1999 impreuna cu alte patru intrumente ale Sistemului de Observare a Pamantului si capteaza aproximativ 600 imagini de inalta rezolutie zilnic, fiecare acoperind o suprafata de aproximativ 60 kilometri patrati.

Aceasta ofera totdata cercetatorilor informatii despre temperaturile de la suprafata pamantului. Oamenii de stiinta sunt de parere ca datele pot fi folosite in inginerie, in explorarea energetica, conservarea resurselor naturale, gestionarea mediului, combaterea incendiilor, in geologie si in planificarile urbane, precum si in multe alte directii si domenii de activitate.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: