Home » D:News » Robotul Albert Einstein a invatat sa ne zambeasca

Robotul Albert Einstein a invatat sa ne zambeasca

Robotul Albert Einstein a invatat sa ne zambeasca
Publicat: 13.07.2009
Un robot ce reproduce cu mare fidelitate trasaturile fizionomice ale celebrului om de stiinta Albert Einstein a invatat singur cum sa zambeasca, cum sa se incrunte si cum sa manifeste diferite alte expresii faciale omenesti, cu ajutorul programelor de invatare masinala.

Pentru a reusi sa-l faca pe robotul Einstein sa performeze expresii faciale, cercetatorii obisnuiau initial sa programeze individual fiecare dintre cei 31 de muschi artificiali ai masinariei prin incercari de eliminare. Acum, specialistii in computere ai Laboratorului de Perceptie Mecanica din cadrul Universitatii din California, San Diego au folosit invatarea masinala pentru a-i oferi robotului posibilitatea sa deprinda pe cont propriu expresii faciale.

Potrivit oamenilor de stiinta, care au prezentat proiectul luna trecuta in cadrul IEEE 2009, cea de-a opta editie a Conferintei Internationale de Dezvoltare si Invatare, este prima oara cand cineva a folosit invatarea masinala penteru a “preda” unui robot mimica realistica.

Expresiile robotului arata inca destul de bizar, dar cercetatorii sustin ca lucreaza in prezent la mijloace prin care sa le faca si mai realistice. Grupul de cercetare este de parere ca robotul lor studios ne-ar putea imbunatati tuturor intelegerea modului in care bebelusii si copiii invata expresiile faciale. Mai mult, “parintii” robotului Einstein planuiesc sa progreseze suficient cu masinaria lor incat aceasta sa fie capabila a ne aduce mai aproape de era ingrijirii copiilor de catre roboti.

 

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase