Home » D:News » Chiar si marile mor

Chiar si marile mor

Publicat: 14.07.2009
Distrugerea lacului Aral din Kazakhstan, cunoscut si sub denumirile Marea Aral sau Marea Albastra, reprezinta unul dintre cele mai mari dezastre ingineresti ale secolului XX, o greseala la o scara atat de mare incat numai fotografiile din spatiu ii pot cuprinde proportiile.

Atunci cand oficialii sovietici au decis sa devieze raurile care alimentau Aralul si sa transforme teritoriile deserturilor vestice ale Kazakhstanului in ferme de bumbac, lacul era al patrulea cel mai mare din lume, intins pe o suprafata egala cu cea a Irlandei. Acum ocupa mai putin de o zecime din acea intindere. In urma au ramas aproape 40.000 kilometri patrati de pat lacustru incarcat de toxicitate. Furtunile de nisip ridica in fiecare an pana la 150.000 de tone din acest praf otravit in atmosfera regiunii, provocand intensificarea extremelor climatice zonale si o rata crescuta a cancerului si a tulburarilor pulmonare ale oamenilor din localitatile apropiate.

1973

Vineri, Agentia Spatiala Europeana a eliberat fotografii “inainte si dupa” ale Marii Aral captate cu ajutorul satelitilor in anii 2006 si 2009. Imagini mai vechi din satelit au fost obtinute de catre Departamentul de Studiu Geologic al SUA in 1999, 1987 si 1973, la scurt timp dupa ce lacul a inceput sa se micsoreze. Multimita unui proiect de stavilire finantat de Banca Mondiala, portiunea nordica a Marii Albastre va fi prezervata, restul urmand probabil sa dispara fara nicio urma inainte de 2020.

1987

1999

2006

2009

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase