Cabala sau despre divinitatea misticilor

17 08. 2009, 09:00

Fundatia Calea Victoriei va invita din 2 septembrie la un atelier - in cinci sedinte - despre Cabala si divinitate in traditia iudaica.

Aceasta serie de cinci conferinte isi propune sa traseze, ocolind o simplificare reductoare, liniile generale ale notiunii de "Dumnezeu" si ale dinamicii atributelor divine in traditia mistica iudaica. Vom descoperi impreuna o viziune asupra divinitatii neobisnuita in spatiul monoteismelor si vom incerca sa reconstituim componentele unei "psihologii", "nasteri" si "deveniri" divine, asa cum sunt ele reflectate in cateva dintre textele fundamentale ale Cabalei.

Este vorba despre o conceptie care ne poate oferi o perspectiva diferita asupra "credintei" si asupra fenomenului religios intr-o epoca inca marcata de fundamentalisme si de legitimarea violentei prin religie.

Iata planul celor cinci conferinte:

1. "Dumnezeul" misticilor si "Dumnezeul" teologilor. Idei centrale ale teosofiei cabalistice.

2. Atributele divine sau despre cum se "naste" si "moare" divinitatea.

3. Despre "viata sexuala" a divinitatii. Rolul imaginarului sexual in reprezentarea devenirii divine.

4. Contradictiile si tensiunile constitutive ale ideii divine in Cabala. Depasirea textului revelat si depasirea ideii de "Dumnezeu".

5. "Dumnezeu" si infinitul.

Cristina Ciucu detine doctorat in mistica iudaica la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucuresti, l`Institut National de Langues et Civilisations Orientales, Paris si Lyon 3 (cotutela si co-directorat). Este fellow al Colegiului Noua Europa. Diplome d`Etudes Universitaires Francaises la Lyon (2003-2004). Detine masterat de Filozofia Culturii, Universitatea Bucuresti (2002) si licenta in Litere (Romana-Engleza), Universitatea Bucuresti (2001). A facut stagii de cercetare si documentare la Paris, Ierusalim si Oxford.

Date desfasurare: 2, 3, 8, 9, 10 septembrie, de la 18:30
Taxa curs: 150 ron – adulti /113 ron - elevi, studenti
Inscrieri la : contact@victoriei.ro