Prima pagină D:News

Europa Centrala, 5.500 i.Hr. – “prima cana” de lapte consumata

09.02.2009 | ● Vizualizări: 78
Europa Centrala, 5.500 i.Hr. – “prima cana” de lapte consumata     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Abilitatea de a digera lactoza a fost dezvoltata pentru prima oara in comunitatile de fermieri producatori de lapte din Europa Centrala si nu, asa cum se credea anterior, in cadrul grupurilor mai nordice, releva un nou studiu al cercetatorilor Colegiului Universitar din Londra (CUL).

Firul transformarii genetice in urma careia primii europeni au devenit capabili sa consume lapte fara a se imbolnavi a fost urmarit pana la fermele crescatorilor de vite, cei care au trait in urma cu 7.500 de ani intr-o regiune cuprinsa intre Balcanii centrali si centrul Europei.

Initia, s-a crezut ca selectia naturala i-a favorizat pe consumatorii de lapte in regiunile situate mai la nord, datorita necesitatii lor ridicate de vitamina D in dieta. Oamenii din majoritatea regiunilor planetare produc vitamina D atunci cand pielea lor intra in contact cu lumina solara, dar in latitudinile nordice aceasta lumina este prea saraca pentru desavarsirea procesului.

In studiul desfasurat de CUL, echipa de cercetatori s-a folosit de un model simulat pe calculator pentru a explora atat raspandirea rezistentei la lactoza si schimbarile genetice, cat si productia de lapte din Europa. Modelul a integrat date genetice si arheologice folosind abordari statistice de ultima ora.

Sursa: Sciencedaily

CITESTE SI: