Prima pagină D:News

A fost descoperit genomul bolii Alzheimer

09.08.2009 | ● Vizualizări: 437
A fost descoperit genomul bolii Alzheimer     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Doua gene care par a fi vinovate de aparitia si declansarea temutei boli Alzheimer au fost identificate de cercetatorii bitanici din cadrul Universitatii din Notthingham. Acum, intreaga suflare a medicinii asteapta crearea unei medicatii eficiente care sa eradicheze maladia Alzheimer, o afectiune care afecteaza milioane de persoane.

Dupa 16 ani de studii concentrate, cercetatorii au reusit insfarsit sa identifice genele responsabile de aparitia maladieiAlzheimer. Noua situatie duce la revizuirea de urgenta a unor noistratageme de contracarare a bolii. Genele cu pricina au fostidentificate in urma unui studiu de anvergura ce a constat inanalizarea detaliata a peste 16.000 de mostre de ADN. Ultima genaidentificata a fost numita APOE4, iar cercetatorii considera caaceasta detine misterul tratarii bolii Alzheimer. Datele obtinutede englezi au fost trimise colegilor francezi care au reusit saidentifice si cea de-a treia gena vinovata de Alzheimer, asa numitaCR1.

Cele doua gene recent descoperite prezinta un rol important inprotectia creierului uman. Modificarea genenelor respective duce laschimbarea rolului initial de protectoare intr-unul de atacatoare acreierului. Cercetarile au mai relevat importanta niveluluicolesterolului si sitemului imunitar in declansarea maladieiAlzheimer.

"Noile descoperiri vor permite oamenilor de stiinta sa puna cap lacap cauzele aparitiei bolii Alzheimer. Acestea pot fi o combinatiede factori de la o secventa de gene, la stilul de viata alpersoanei respective sau evenimente dramatice in viata acesteia"declara dr. Susane Sorensen din cadrul Alzheimer Society. Inprezent, in Marea Britanie, exista peste 700.000 de persoane caresufera de dementa senila, specialistii anticipand ca numarulacestora va atinge 1,7 milioane in anul 2050.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :