Prima pagină D:News

Misterul statuilor din Insula Pastelui, dezlegat partial

Redactia Descopera.ro | 09.08.2009 | ● Vizualizări: 644
Misterul statuilor din Insula Pastelui, dezlegat partial     insula pastelui, statuile moai, mister, statuie, rapa nui + zoom
Galerie foto (2)

La peste 4000 de kilometri de coasta statului Chile se afla una dintre cele mai izolate insule populate vreodata de oameni. Si tot aici, in Insula Pastelui, se gaseste una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, giganticele statui Moai. Arheologii sustin, insa, ca misterul care inconjoara tacutele chipuri de piatra este pe cale sa se incheie.

Nimeni nu stie exact modul in care statuile au ajuns pe locurile lor de astazi si nici motivul pentru care ele au fost create. Mai mult, ceea ce i-a intrigat pe cercetatori a fost prezenta unor uriase palarii rosii de piatra, unele cantarind chiar si cateva tone, asezate pe fruntea statuilor in urma cu circa 1000 de ani. Arheologii britanici de la universitatile din Manchester si Londra sustin totusi ca au dezlegat taina acestor podoabe gigantice.

Departe de teoria constructorilor veniti de pe alte planete, teorie propusa cu indarjire de scriitori precum Erik von Daniken, savantii britanici au scos la lumina un delicat instrument de piatra, mai precis o tesla, a carui utilitate este evidenta... cioplirea uriaselor palarii rosii."Polinezienii vedeau vulcanul de pe insula ca pe o fiinta vie. Pietrele aveau, de asemenea, spirite distincte. Cercetarile noastre arata ca misterioasele palarii erau, pur si simplu, rostogolite pe o panta bine batatorita pana la locurile lor de astazi. Nu stim inca modul in care au fost ridicate pana la inaltimea capetelor statuilor. Este aproape cert, totusi, ca localnicii erau convinsi ca ele sunt vii si ca spiritele pietrelor se afla in ele. Iar prezenta palariilor creste pe masura ce ne apropiem de vulcan. Este ca o biserica in care craterul este altarul " afirma Colin Richards, unul dintre cercetatorii implicate in proiect.

Cercetatorii englezi vor continua investigatiile arheologice pentru inca cinci ani, in speranta ca vor descifra misterele care inconjoara izolata Insula a Pastelui.

Sursa: BBC

CITESTE SI:ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI