Prima pagină D:News

Misterul statuilor din Insula Pastelui, dezlegat partial

09.08.2009 | ● Vizualizări: 649
Misterul statuilor din Insula Pastelui, dezlegat partial     insula pastelui, statuile moai, mister, statuie, rapa nui + zoom
Galerie foto (2)

La peste 4000 de kilometri de coasta statului Chile se afla una dintre cele mai izolate insule populate vreodata de oameni. Si tot aici, in Insula Pastelui, se gaseste una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, giganticele statui Moai. Arheologii sustin, insa, ca misterul care inconjoara tacutele chipuri de piatra este pe cale sa se incheie.

Nimeni nu stie exact modul in care statuile au ajuns pe locurilelor de astazi si nici motivul pentru care ele au fost create. Maimult, ceea ce i-a intrigat pe cercetatori a fost prezenta unoruriase palarii rosii de piatra, unele cantarind chiar si catevatone, asezate pe fruntea statuilor in urma cu circa 1000 de ani.Arheologii britanici de la universitatile din Manchester si Londrasustin totusi ca au dezlegat taina acestor podoabe gigantice.

Departe de teoria constructorilor veniti de pe alte planete, teoriepropusa cu indarjire de scriitori precum Erik von Daniken, savantiibritanici au scos la lumina un delicat instrument de piatra, maiprecis o tesla, a carui utilitate este evidenta... cioplireauriaselor palarii rosii."Polinezienii vedeau vulcanul de pe insula ca pe o fiinta vie.Pietrele aveau, de asemenea, spirite distincte. Cercetarile noastrearata ca misterioasele palarii erau, pur si simplu, rostogolite peo panta bine batatorita pana la locurile lor de astazi. Nu stiminca modul in care au fost ridicate pana la inaltimea capetelorstatuilor. Este aproape cert, totusi, ca localnicii erau convinsica ele sunt vii si ca spiritele pietrelor se afla in ele. Iarprezenta palariilor creste pe masura ce ne apropiem de vulcan. Esteca o biserica in care craterul este altarul " afirma ColinRichards, unul dintre cercetatorii implicate in proiect.

Cercetatorii englezi vor continua investigatiile arheologice pentruinca cinci ani, in speranta ca vor descifra misterele careinconjoara izolata Insula a Pastelui.

Sursa: BBC

CITESTE SI: