Cele mai urate pasari de catre americani

08 09. 2009, 12:00

Autoritatile americane considera ca se afla in fata unei catastrofe nationale, o situatie comparabila cu cea din celebrul film "Pasarile" in regia lui Alfred Hitsckhok. De aceeasi parte a baricadei se situeaza si americanii obisnuiti, care considera graurii europeni o adevarata plaga nationala. Povestea acestor pasari originare din Europa si care traiesc in numar considerabil si in Romania, incepe in anul 1890, data la care un grup de entuziasti au eliberat in Central Park din New York un numar de 100 de grauri, intr-o incercare de a a duce in Statele Unite toate pasarile mentionate in operele lui William Shakespeare.



Astazi peste 200.000.000 grauri europeni acopera America, din gheturile Alaskai pana pe plajele peninsulei mexicane Baja. Stolurile lor imense pericliteaza traficul aerian, turmele de vite, gonesc speciile autohtone de pasari, cuibaresc cu miile, lasand in urma tone de gainat urat mirositor cu efect coroziv si pentru metale. Orice incercare de a-i eradica a fost sortita esecului. Anul trecut, administratia Bush a trimis pe teren sute de agenti care au otravit, impuscat si prins in capcane peste 1,7 milioane grauri.

"Nimic altceva decat o picatura intr-un ocean" declara Richard Dolbeeer, un fost cercetator din cadrul Wildlife Services. Secretul succesului graurilor pe teritoriul american este evident pentru ornitologi care declara ca graurii au o rata de inmultire foarte mare, manaca aproape orice, sunt foarte mobili si traisesc in stoluri uriase. Sunt, de asemenea, experti in cuibaritul in cele mai neospitaliere locuri.

Sursa: YahooNews

CITESTE SI :