Stresul care da dureri de oase

09 09. 2009, 17:24

Autorii studiului - publicat recent in revista Psychotherapy&Psychosomatics - au utilizat date provenite dintr-un amplu studiu de caz realizat intre 1996 si 2003 in zona de centru-sud a tarii scandinave, pe subiecti adulti cu varsta intre 18 si 65 de ani ani, analiza cuprinzand in total peste 1.200 de cazuri de artrita reumatoida.
Datele analizate de oamenii de stiinta suedezi au indicat faptul ca o scazuta posibilitate de a lua decizii "de capul tau" la serviciu creste cu 60% riscul de a te imbolnavi, in timp ce implicarea emotiva puternica la locul de munca este asociata, de una singura, unui risc scazut de a te imbolnavi de aceasta boala. In acelasi timp insa, daca acestei implicari emotionale mari i se asociaza lipsa responsabilitatii, jobul devine din nou stresant, si in consecinta, creste si riscul de boala.
In concluzie, ceea ce ar conta cel mai mult in cresterea nivelului de stres si amplificarea consecintelor nefaste ale acestuia, potrivit cercetatorilor suedezi, ar fi nu atat cat de tare ne solicita slujba pe care o avem, ci mai ales cat de "importanti" ne face sa ne simtim, prin atribuirea de responsabilitati si posibilitatea de a lua decizii.
Sursa: Corriere della Sera


CITESTE SI: