Prima pagină D:News

Combustibili identici cu cei fosili au fost produsi in laborator

Redactia Descopera.ro | 09.11.2009 | ● Vizualizări: 379
Combustibili identici cu cei fosili au fost produsi in laborator      chimie, geologie, petrol, gaze, sinteza, forare, extractie + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de oameni de stiinta rusi si suedezi au publicat rezultele unor experimente de obtinere a unor combustibili gazosi identici cu cei extrasi din zacamintele de gaze naturale.

Savantii de la Universitatea Lomonosov din Moscova si de la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm au demonstrat ca, reconstituind conditiile de temperatura si presiune la care s-au format combustibilii fosili in scoarta terestra, pot fi produsi, pe cale sintetica, etan, propan si butan, pornind de la metan, ca materie prima.

Desi materia prima este ieftina, energia necesara sintezei in laborator a acestor combustibili este foarte costisitoare, astfel incat, deocamdata, acesti combustibil sintetici nu constituie o amenintare serioasa la adresa industriei extractive de petrol si gaze.

Insa adevarata importanta a descoperirii consta in demonstrarea faptului ca, pentru formarea petrolului si a gazelor naturale, nu e neaparat nevoie de fosile, asa cum s-a considerat mereu pana acum. Aceasta inseamna ca in lume ar putea exista mai mult combustibil fosil decat se credea, iar oamenii de stiinta au alcatuit si o harta cu ajutorul careia, sustin ei, zacamintele ar fi mult mai usor de gasit.

Dupa afirmatiile autorilor studiului, eficienta prospectiunilor ar putea creste cu 20-70 % si, intrucat forarea e o operatiune foarte costisitoare, eficientizarea ei s-ar traduce, in final, printr-un pret mai mic al petrolului.

Sursa: The Register

CITESTE SI: