Prima pagină D:News

Un dus cu bacterii

Redactia Descopera.ro | 09.16.2009 | ● Vizualizări: 278
Un dus cu bacterii     dus, bacterie, instalatii sanitare, apa contaminata + zoom
Galerie foto (1)

Daca spalatul mainilor te ajuta sa previi infectiile, dusul cotidian ar putea sa nu fie un obicei chiar atat de salutar: problema o reprezinta “perele” de la dus (mai ales cele din plastic), locul preferat al bacteriilor, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Boulder, Statele Unite.

Cercetatorii de la Universitatea Boulder din Colorado au realizat un studiu in noua orase americane, printre care si New York, analizand peste 50 de instalatii sanitare din case particulare si hoteluri deopotriva. La 30% dintre acestea au fost detectate niveluri foarte ridicate de Mycobacterium avium, un patogen care provoaca boli pulmonare in special persoanelor cu probleme de imunitate, dar in unele cazuri chiar si celor sanatoase "tun".

In vreme ce detectarea prezentei unui nivel scazut de agenti patogeni in conductele de apa orasenesti nu este un lucru foarte ingrijorator, a comentat Norman Pace, seful echipei de cercetare, problemele apar in cazul locuintelor, avand in vedere ca intr-un numar ridicat de cazuri s-a identificat prezenta M. avium si a altor patogeni similari concentrati in biofilme bacteriene in "capul" instalatiei sanitare, cu o incarcatura bacteriana de o suta de ori mai mare decat cea existenta in conductele de apa.

Studii precedente au aratat ca este destul de frecventa detectarea unor colonii de bacterii "infloritoare" pe perdelele de plastic de la dus, dar prezenta biofilmelor bacteriene in "capul" instalatiei este mai periculoasa intrucat jetul de apa care intra in contact cu fata poate sa duca la inhalarea picaturilor de apa contaminate. In mod normal, un sistem imunitar eficient este capabil sa faca fata acestui tip de agresiuni, a precizat cercetatorul, dar mai sigur este daca inlocuim "perele" de plastic cu cele din metal.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: