Cel mai mare proiector din lume, IMAX, a sosit in Romania

17 09. 2009, 15:33

Tehnologia IMAX (Image Maximum) are la baza o pelicula de film speciala de 70mm, iar sistemul de proiectie cu lentile duble si sistemele audio digitale de tip tridimensional creeaza o experienta 3D autentica.

Proiectorul IMAX instalat astazi cantareste o tona, fiind comparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale le depasesc cu mult pe cele ale unui proiector de film digital obisnuit. Mai mult, costul unui astfel de sistem de proiectie se ridica la circa 2 milioane USD, in timp ce un proiector clasic de 35mm costa in jur de 40.000 USD.



Tehnologia proiectorului IMAX este unica si permite rularea simultana a doua benzi de film la o viteza de 24 de cadre pe secunda. Pentru a obtine efectul de proiectie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie si genereaza pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept si pentru ochiul stang al spectatorilor. De asemenea, filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel incat sa se potriveasca cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.

Lumina generata de lampile de 15.000 de wati ale proiectorului IMAX 3D este atat de puternica, incat, daca ar fi amplasata pe Luna, s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pamant. De asemenea, pelicula de film IMAX are o rezistenta atat de ridicata incat ar putea fi folosita pentru tractarea unui camion.



In Europa exista putin peste 70 de sali IMAX. Cinema City detine, in tarile in care este prezenta, licenta exclusiva de operare a cinematografelor IMAX (tehnologie ce ofera o experienta 3D unica), avand deja 8 sali in Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria. Cea de-a noua sala IMAX din reteaua Cinema City va fi inaugurata in toamna, in complexul Cinema City Cotroceni din incinta AFI Palace, la Bucuresti. Cinema City International este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Israel si din Europa Centrala si de Est.

CITESTE AICI mai multe despre tehnologia IMAX.

CITESTE AICI care este data exacta la care IMAX va fi inaugurat la Bucuresti.