Neuronii nu sunt lasati sa someze – stire in exclusivitate

21 09. 2009, 10:18

Atunci cand ochii nu ne mai pot ajuta sa "fotografiem" 100% din imagine, creierul reuseste sa se mobilizeze si sa completeze spatiile goale, au descoperit echipa cercetatorului Tara Keck de la Institutul Max Planck de Neurobiologie din Munchen si cea a profesorului Ulf Eysel de la Universitatea Ruhr.

"Multi dintre noi au leziuni mai mici sau mai mari pe retina, insa foarte putini sunt si constienti de ele, datorita capacitatii creierului de a se adapta", a declarat dr. Keck pentru Descopera.ro. Practic, acolo unde exista o leziune, celulele retinei sunt distruse si nu ii pot trimite creierului niciun fel de informatie referitoare la partea de imagine care le-a fost repartizata. Ar trebui sa vedem, asadar, o "gaura" in fotografie.

De cele mai multe ori nu se intampla insa asa, deoarece creierul reuseste sa refaca imaginea prin simplul fapt ca nu lasa neuronii sa someze. Cei care raman fara activitate isi tripleaza practic numarul de contacte cu apropiatii lor, iar "extensiile ii ajuta sa identifice vecinii potriviti pentru refacerea imaginii", spune cercetatoarea.

Iar cand vine de vorba de altuism chiar si la creier, varsta nu conteaza: "Nu doar tinerii au o adaptabilitate atat de mare a organului gandirii, ci si adultii. Asta ne-a surprins cel mai mult la experiment!", spune Tara Keck, care spera ca rezultatele muncii sale sa poata fi folosite pentru ajutorarea pacientilor care au suferit un atac cerebral si care, de multe ori, raman cu leziuni pe retina.

CITESTE SI:

AFLA TOTUL DESPRE MAFIA RUSA IN EPISODUL DE AZI AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!