Cimbrul salveaza porumbul

21 09. 2009, 09:00

Pe vremuri porumbul era capabil sa se apere singur: cand era amenintat de larve, producea o substanta numita cariofilena, pentru a chema in ajutor "aliatii". Cariofilena atrage nematodele (viermii cilindrici) care ataca si ucid larvele viermelui Diabrotica virgifera de la radacina porumbului, cea mai daunatoare insecta care infesteaza aceasta planta in Statele Unite si care, dupa ce a cucerit Balcanii s-a raspandit in toata Europa. Atacand radacina porumbului, parazitul ii limiteaza capacitatea de a absorbi apa si nutrientii, distrugandu-l.
In timp insa, majoritatea varietatilor de porumb din Ame¬rica de nord si-au pierdut capacitatea de a se apara singure, "reabilitata" acum de cercetatori prin intermediul ingineriei genetice, cu ajutorul plantei aromatice cunoscuta sub numele de cimbru.
"Cand nematodele intervin asupra plantelor modificate genetic, in trei zile larvele sunt ucise", a precizat Ted Turlings, zoolog la Universitatea Neuchâtel din Elvetia, care a realizat studiul in colaborare cu cercetatorii de la Max Planck din Jena, Germania.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

AFLA TOTUL DESPRE MAFIA RUSA IN EPISODUL DE AZI AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!