Din secretele elefantilor

22 09. 2009, 12:57

Doctorul Caitlin O'Connell-Rodwell, autoarea "Simturilor Secrete ale Elefantilor", a observat la uriasele pachiderme un comportament care indica faptul ca aceste animale asculta suntele acustice prin incordarea urechilor si orientarea lor catre sursa de zgomot.

In alte imprejurari, Caitlin a identificat un comportament mai intrigant: cativa elefanti "inghetand in loc", simultan, uneori in plina deplasare si lasandu-si vizibil greutatea pe trenul anterior. S-a mai intamplat ca urechiatii sa isi lase chiar un singur picior in fata, astfel incat numai degetele sa atinga pamantul. Uneori ridicau inexplicabil unul dintre picioarele din fata.

Acest comportament i-a amintit cercetatoarei de aceleasi manifestari ale insectelor care comunica seismic. Dr. O'Connell-Rodwell a desfasurat o serie de experimente care au condus la urmatoarele concluzii: vocalizarile de joasa frecventa ale elefantuilor, care se afla sub limita inferioara de perceptie a urechii umane, calatoresc prin intermediul solului in aceeasi sinusoida precum aceea intalnita pe calea aerului. Vocalizarile prin sol pot calatori mai rapid sau mai lent decat semnalele acustice, in functie de caracteristicile solului, dar au potentialul de a calatori pe distante mai mari deoarece nu exista nicio limitare externa care sa stavileasca propagarea sunetelor prin pamant.

Experimentele efectuate de Caitlin O'Connell in urma acestor sesizari i-au confirmat teoriile, studiile anatomice confirmand si faptul ca elefantii au adaptarile fiziologice potrivite interceptarii acestor vocalize transmisibile pe calea solului. Aparatul lor auditiv dispune de un "ciocan" de proportii marite, un os acustic median ce joaca un rol important in simtul auditiv.

Sursa: Phenomenica

Citeste TOP 10 asasini fiorosi in slujba Mafiei, episodul de astazi al maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

CITESTE SI: