Antropologia spatiului urban

29 09. 2009, 10:32

Durata curs: 6 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 180 ron/elevi, studenti - 135 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 5 octombrie, 18:30

Perioada postsocialista a marcat o succesiune de transformari morfologice radicale in viata oraselor. Aceste transformari au avut efecte dintre cele mai diverse: modificarea practicilor de constructie si de locuire, aparitia unor noi comunitati urbane producatoare de subculturi, schimbarea practicilor de consum, dezindustrializarea treptata si reinserarea fostelor situri industriale in circuitul economic etc. Orasul a devenit brusc obiectul fascinatiei vanatorilor de elemente de cultura populara si, treptat, si al sociologilor si antropologilor, carora le fusese refuzat intr-un fel sau altul accesul pe acest teren in perioada comunista. Acestia au facut primii pasi spre depasirea tintelor comune - grafitti-urile - si intrarea pe terenuri mai putin atragatoare pentru ca erau, aparent, mai putin producatoare de "cultura": blocurile si vecinatatile lor, pietele, fostele fabrici, amaneturile, supermarketurile, cluburile electro etc. Cursul va valorifica o parte a acestor materiale (articole si filme documentare) pentru a o oferi o imagine concludenta despre felul in care viata orasului devine oglinda transformarilor economice si culturale mai largi.

Temele celor 6 ateliere:

1. Scurta introducere in antropologia urbana: antropologia in oras si antropologia orasului. De la exoticul indepartat la cel de langa noi
2. Viata la bloc & viata in cartier: schimbari ale practicilor de locuire
3. La piata, la supermarket, la amanet: practici de consum postsocialiste
4. Dezindustrializarea & reconversia functionala: viata sociala a ruinelor industriale
5. Locuri ale memoriei: moduri de intrebuintare
6. Orasul in festival & orasul si scenele lui

Cursul va fi completat de doua explorari urbane in zonele Uranus-Gara Filaret (reconversie functionala) si Soseaua Nordului-Ambasada Republicii Populare Chineze (practici de locuire).

Bogdan Iancu detine licenta in Litere si Bibliologie - Universitatea Bucuresti si Masterat in Antropologie - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Este doctorand in Antropologie - Universitatea din Perugia (Italia) / SNSPA Bucureşti. Sustine seminarii la cursul de Sociologia Cotidianului (titular: prof. Vintila Mihailescu) - Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA si este cercetator la Muzeul Taranului Roman - Bucuresti.

Inscriere la - contact@victoriei.ro

Citeste Corleone, Olimpul nasilor, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.