Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic

01 10. 2009, 12:50

Echipa din cadrul Universitatii Southampton a desfasurat timp de doi ani cercetari minutioase in cadrul sitului arheologic din Portus, aflat in apropierea aeroportului Fiumicino, Italia. Vechiul port de la Mediterana era de doua ori mai mare decat portul Southampton si, timp de sute de ani, a avut misiunea de a aproviziona centrul Imperiului Roman cu mancare, sclavi, animale exotice, obiecte de lux si materiale de constructie.



Arheologii britanici au condus una dintre cele mai ample excavari din cadrul unui sit arheologic, descris de catre experti ca fiind unul dintre cele mai mari din lume. Portul putea gazdui in jur de 2000 de oameni, iar dimensiunile sale erau asemanatoare cu cele ale Pantheonului din Roma. Directorul acestui proiect, profesorul Simon Keay declara ca materialele utilizate in constructia amfiteatrului sugereaza ca acest port a fost vizitat de catre imparatii romani din cel de-al doilea secol al erei noastre.

"Designul sau, pentru care s-au folosit materiale de lux si coloane impunatoare, sugereaza ca acest loc avea rolul de gazduire a oficialilor, sau chiar a imparatului, iar activitatile care se desfasurau aici aveau un caracter privat. Este posibil sa fi fost vorba despre jocuri, lupte cu gladiatori sau lupte intre animale salbatice, insa nu putem sti cu siguranta. Stim insa ca este neobisnuit sa gasesti o astfel de cladire cu elemente proprii arhitecturii imperiale atat de aproape de un port", mentioneaza profesorul Keay.



Situl era cunsocut inca din secolul XVI, insa nu i s-a oferit niciodata importanta pe care o merita, prin urmare, nu a fost studiat in amanuntime. Astazi, a devenit unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume.

Sursa: Daily Mail

Citeste Traditiile mafiote italiene, legile nescrise ale crimei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.

CITESTE SI: