DISCOVERING ARDI – descoperiri revolutionare despre evolutia omului

06 10. 2009, 18:00

Documentarul de doua ore prezinta investigatia sustinuta care a condus la publicarea studiului de referinta despre fosilele de Ardipithecus ramidus. Investigatia stiintifica inceputa in desertul etiopian cu 17 ani in urma deschide un nou capitol despre evolutia umana. Acesta dezvaluie primii pasi din evolutia stramosilor nostri, dupa ce ne-am desprins de un stramos pe care l-am avut candva in comun cu cimpanzeii de astazi. Scheletul lui "Ardi", ceilalti hominizi alaturi de care a trait, rocile, solul, plantele si animalele care au alcatuit lumea ei au fost analizate in laboratoare din intreaga lume, iar cercetatorii si-au publicat acum descoperirile in prestigioasa revista Science.

"Ardi" este acum cel mai vechi schelet de acest fel descoperit vreodata, facand parte din ramura hominida a arborelui genealogic al primatelor. Aceste descoperiri facute in Etiopia dezvaluie un grad primar de evolutie in Africa, situat din punct de vedere cronologic inaintea celebrului Australopithecus botezat "Lucy". Ardipithecus a fost o faptura a tinuturilor impadurite, cu creierul de dimensiuni mici, brate lungi si picioare scurte. Pelvisul si talpile sale atesta o forma primitiva de mers biped pe sol, dar Ardipithecus era si un bun catarator in copaci, avand degete lungi la maini si la picioare, care ii permiteau o priza asemanatoare cu a unei maimute antropoide. Aceasta descoperire raspunde astfel la intrebarea cum au devenit hominizii bipezi.

DISCOVERING ARDI este rezultatul unei colaborari de zece ani intre proiectul de cercetare Middle Awash si Primary Pictures din Atlanta. Regizorul Rod Paul si echipa lui au colaborat indeaproape cu cercetatorii, pentru a ajunge la un nivel fara precedent in materie de detalii, acuratete si descriere a lui Ardipithecus ramidus. In mare parte, toate aceste lucruri sunt surprinse pe masura ce se intampla, fiind filmate in locatie, in Etiopia. Cu permisiunea Guvernului etiopian, primele filmari au inceput in 1999 si au fost urmate de alte trei filmari in zona de cercetari din desert si la Muzeul National din Addis Ababa. Alte filmari au fost derulate in laboratorul Universitatii din Tokyo de catre un alt cercetator implicat in proiect, Dr. Gen Suwa, dar si in diverse alte locatii din SUA.

Povestea documentarului incepe cu descoperirea in 1974 a lui Australopithecus afarensis in Hadar, in nord-estul Etiopiei. Botezat "Lucy," acest schelet vechi de 3,2 milioane ani era, la vremea respectiva, cel mai vechi schelet de hominid descoperit vreodata. Titlul lui Lucy avea sa fie luat 20 de ani mai tarziu de descoperirea din 1994 a lui "Ardi" in regiunea Afar din Etiopia, in zona de studiu Middle Awash. O echipa internationala de cercetatori de elita urma sa isi petreaca urmatorii 15 ani asambland-o pe "Ardi" impreuna cu lumea ei pierduta, dand dovada de multa delicatete, meticulozitate si perseverenta in efortul de a-i dezvalui semnificatiile.

Filmul foloseste atat secvente filmate in locatie, cat si segmente consistente de animatie generata pe computer, pentru a prezenta in detaliu studiile originale. Imagini dramatice, filmate din aer, au fost realizate in 2007 pentru a surprinde frumusetea pura si dramatismul depresiunii Middle Awash. Nu au fost realizate reconstituiri.

In plus, Discovery va oferi o experienta completa si captivanta utilizatorilor online, pe www.discovery.com/ardi. Acest website special care va insoti programul DISCOVERING ARDI include Manualul Ardipithecus, texte interactive bogate, care exploreaza elementele majore ale descoperirii lui "Ardi", cum ar fi: Cronica descoperirii - o prezentare cronologica pe baza fotografiilor realizate de echipa din Middle Awash in timpul celor trei sezoane petrecute pe teren, pentru a face sapaturile care au scos la lumina scheletul, in desertul etiopian; si Ardi prinde viata, prezentarea in exclusivitate a modului in care celebrul artist expert in istoria naturii, Jay Matternes, a reconstituit-o pe "Ardi", cu o acuratete remarcabila si prin eforturi uriase.

Echipa internationala de cercetatori a evaluat dimensiunile proiectului si descoperirile realizate: "Acestea sunt rezultatele unei misiuni stiintifice derulate in strafundurile trecutului nostru african indepartat," a declarat co-directorul si geologul proiectului, Dr. Giday WoldeGabriel de la Laboratorul National Los Alamos. "Noua anatomie pe care o descriem in aceste articole modifica fundametal modul in care am inteles pana acum originile omului si stadiile primare ale evolutiei sale," a declarat expertul in anatomie si biologie evolutiva, Profesorul C. Owen Lovejoy, de la Universitatea de Stat din Kent. Co-directorul si paleontologul proiectului, Profesorul Tim White de la Centrul de Cercetari asupra Evolutiei Umane al Universitatii Berkeley din California, adauga: "Ardipithecus nu este cimpanzeu. Nu este nici om. E ceea ce am fost noi candva, la un moment dat."

"Discovery Channel este incantat sa poata spune povestea lui Ardipithecus ramidus. in DISCOVERING ARDI, le prezentam telespectatorilor analiza stiintifica derulata de aceasta echipa internationala de 47 cercetatori, care reconstituie scheletul hominidului si stabilesc legaturi intre acesta si mii de alte fosile de plante si animale. Cercetarile stiintifice derulate in DISCOVERING ARDI reprezinta elementul de baza al misiunii noastre, iar noi am facut mari eforturi pentru a relata aceasta poveste despre descoperiri stiintifice extraordinare," a declarat John Ford, President si General Manager al Discovery Channel.

CITESTE SI: