Extremofilele din Groenlanda, ideale pentru viata extraterestra

07 10. 2009, 12:10

Noua ultramicrobacterie Herminiimonas Glaciei a fost recuperata din adancurile ghetarilor din Groenlanda, iar procesul de readucere la viata a durat aproape un an. Cercetatorii din cadrul Universitatii Penn State au abordat un proces treptat de resuscitare, reusind sa creeze colonii de organisme de 20.000 de ori mai mici decat o celula umana medie.

Herminiimonas Glaciei este a patra specie de ultramicrobacterie descoperita vreodata. Mediul natural al acestora este apa, iar cercetatorii au descoperit ca organismele minuscule nu intampina dificultati in a trece de filtrele de sterilizare utilizate de obicei pentru purificarea apei, fara a reprezenta, insa, o amenintare pentru organismul uman.

Ultramicrobacteriile ofera cercetatorilor o perspectiva mai detaliata asupra modului in care viata a evoluat pe Pamant, insa in acelasi timp, completeaza imaginea unei vieti extraterestre. O exoplaneta care ar indeplini conditiile minime de sustinere a vietii ar putea fi ideala pentru aceste microorganisme rezistente care nu necesita prea multa hrana si au capacitatea de a se adapta la situatii limita, in care o bacterie de marime normala ar da gres.

Sursa: Daily Galaxy

CITESTE SI: