Prima pagină D:News

Mister rezolvat: partea intunecata a lunii lui Saturn

10.07.2009 | ● Vizualizări: 217
Mister rezolvat: partea intunecata a lunii lui Saturn     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai mare inel din sistemul nostru solar a fost recent descoperit in jurul planetei Saturn. Noul inel ar putea reprezenta in acelasi timp cheia unui mister astronomic mai vechi, legat de cele doua fete ale lunii Iapetus, una mai luminoasa si una mai intunecata.

Pana in prezent, cel mai mare inel cunoscut al lui Saturn erainelul E, un disc difuz format din materie inghetata, provenita depe luna Enceladus.

Inelul E este declasat de noua descoperire, a carei raza este maimare cu 128 pana la 207 ori decat raza lui Saturn. Inelul a fostdescoperit de catre telescopul spatial Spitzer, care a captat ostralucire infrarosie. Se pare ca aceasta este produsa de prafulcosmic incalzit de Soare. Sursa materialului pare sa fie o altaluna a lui Saturn, Phoebe, care orbiteaza planeta la o distantamedie de 215 ori raza planetei. Cand Phoebe este lovita de altecorpuri din spatiu, impactul genereaza resturi de materie carecompleteaza inelul.
Pentru ca acesta este foarte slab afectat de catre fortelegravitationale ale lui Saturn, presiunea relativa a luminii solarepoate impinge particulele catre noi orbite.

Simularile computerizate au aratat ca multe dintre aceste particulear trebui sa se indrepte catre luna Iapetus. Echipa de cercetatoridin cadrul Universitatii Maryland avanseaza teoria conform careiain cursul istoriei sistemului solar o cantitate mare de material afost produsa in urma coliziunilor lunei Phoebe. O multime departicule existente in inel au fost libere sa migreze catre lunaIapetus, acoperind una dintre emisferele acesteia cu un stratconsiderabil de material si facand astfel posibila existenta uneiparti intunecate a lunii.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: