Prima pagină D:News

Mister rezolvat: partea intunecata a lunii lui Saturn

Redactia Descopera.ro | 10.07.2009 | ● Vizualizări: 241
Mister rezolvat: partea intunecata a lunii lui Saturn     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai mare inel din sistemul nostru solar a fost recent descoperit in jurul planetei Saturn. Noul inel ar putea reprezenta in acelasi timp cheia unui mister astronomic mai vechi, legat de cele doua fete ale lunii Iapetus, una mai luminoasa si una mai intunecata.

Pana in prezent, cel mai mare inel cunoscut al lui Saturn era inelul E, un disc difuz format din materie inghetata, provenita de pe luna Enceladus.

Inelul E este declasat de noua descoperire, a carei raza este mai mare cu 128 pana la 207 ori decat raza lui Saturn. Inelul a fost descoperit de catre telescopul spatial Spitzer, care a captat o stralucire infrarosie. Se pare ca aceasta este produsa de praful cosmic incalzit de Soare. Sursa materialului pare sa fie o alta luna a lui Saturn, Phoebe, care orbiteaza planeta la o distanta medie de 215 ori raza planetei. Cand Phoebe este lovita de alte corpuri din spatiu, impactul genereaza resturi de materie care completeaza inelul.
Pentru ca acesta este foarte slab afectat de catre fortele gravitationale ale lui Saturn, presiunea relativa a luminii solare poate impinge particulele catre noi orbite.

Simularile computerizate au aratat ca multe dintre aceste particule ar trebui sa se indrepte catre luna Iapetus. Echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Maryland avanseaza teoria conform careia in cursul istoriei sistemului solar o cantitate mare de material a fost produsa in urma coliziunilor lunei Phoebe. O multime de particule existente in inel au fost libere sa migreze catre luna Iapetus, acoperind una dintre emisferele acesteia cu un strat considerabil de material si facand astfel posibila existenta unei parti intunecate a lunii.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: