Insectele-spioni sunt pe cale sa devina realitate

09 10. 2009, 12:57

Experimentul este initiat de Agentia Proiectelor de Cercetare Avansata pentru Aparare (DARPA) in speranta eventualei creari a unei insecte-spion in intregime telecomandata, capabila sa intercepteze conversatiile si chiar sa descopere oameni disparuti in urma unor dezastre.

In recentul experiment prezentat in videoclip, specia Mecynorrhina torquata s-a dovedit suficient de mare pentru a fi echipata cu dispozitivele electronice necesare, care sa ii permita zborul fara a fi conectata la fire. Privindu-i miscarile, este aproape imposibil sa iti dai seama ca gandacul este teleghidat de o persoana.



Proiectul este remarcabil intrucat semnalele pe care insectele le primesc nu sunt foarte precise. Spre deosebire de alte sisteme neuronale wireless precum Braingate, echipa de la Berkeley nu tinteste neuronii motori individuali. Mari sectiuni din creierul insectei sunt stimulate in vederea decolarii si a aterizarii carabusului, fara a il controla insa dincolo de aceste functii.


De asemenea, cercetatorii vireaza corpul insectei inspre laterale prin stimularea tesutului muscular. Dupa ce comanda de rotire este data, carabusului i se permite sa se echilibreze singur. Cu alte cuvinte, insecta controlata prin unde radio este foarte asemanatoare unui cal cu capastru.



Transformarea insectelor obisnuite in iscoade si salvatori cibernetici presupune implantarea electrozilor in organismele lor cat sunt inca in pupa. Pe masura ce carabusul se dezvolta, capacitatea sa de transportare a electrozilor in cap creste, insa este un efort insemnat sa faci astfel incat dispozitive suficient de mici sa fie transportate de insecte.

http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9/2227271001?isVid=1&publisherID=981571807

Bateriile sunt grele, iar carabusii inca nu sunt dotati cu emitatoare GPS, cu videocamere, microfoane sau alte aparate necesare indeletnicirii de spion. Cu toate acestea, Maharbiz este increzator in proiectul lui si in evolutia tehnologica si considera folosirea insectelor reale pe post de spioni mai eficienta decat construirea in intregime a unora complet robotice.

Sursa: Singularityhub