Mini-bateria nucleara

12 10. 2009, 12:53

Mai subtire decat un fir de par uman, noua baterie nucleara ar putea alimenta intr-un viitor nu foarte indepartat orice tip de aparat care functioneaza pe energie. Aceasta este promisiunea echipei conduse de Jae Wan Kwon la Universitatea Missouri, Statele Unite.

Autonomia acestui acumulator atipic, care utilizeaza puterea atomului si a carui dimensiune nu o depaseste pe cea a unei monede, este infinit superioara celei a banalelor baterii alcaline, rezolvandu-se astfel si una dintre problemele pe care tehnologia cea mai avansata la ora actuala n-a reusit s-o rezolve: durata redusa a bateriilor.

In esenta, bateria nuclera este actionata de un izotop, iar electricitatea este generata de transformarea particulelor decazute: un semiconductor lichid aduna aceste particule si le converteste in electricitate, evitandu-se astfel problemele create de utilizarea unui semiconductor solid. In scurt timp, vor incepe primele teste ale bateriei atomice, iar cercetatorii au inaintat deja cererea pentru obtinerea brevetului.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: