Sistemul de localizare care “vede” prin pereti

13 10. 2009, 12:15

De aceasta data inovatia nu sta in tehnologie, bazata pe Radio Tomographic Imaging (RTI), care utilizeaza doar niste simple radiotransmitatoare, ci in modul in care a fost utilizata de Neal Patwari, profesor de inginerie electronica, si doctorandul sau Joey Wilson de la Universitatea Utah, pentru crearea sistemului de localizare.


Radio Tomographic Imaging este diferita si mult mai putin costisitoare decat sistemele radar. In timp ce semnalele radio sunt reflectate de obiecte, iar radarul capteaza ecoul de "intoarcere" pentru a localiza "target"-ul si viteza acestuia, RTI detecteaza "umbrele" din undele radio create atunci cand un obiect le traverseaza. Principiul acestuia este foarte asemanator celui al tomografiei utilizate in medicina, care utilizeaza razele X pentru a obtine imagini ale organelor pe ecranul unui computer.


Eficienta sistemului a fost testata in cadrul mai multor experimente de Patwari si Wilson. Acestia au pozitionat 28 asa-numite "noduri" ale network-ului in interiorul unei sali, delimitand o arie de circa 25 mp, si apoi intr-un parc, cu 34 de noduri pozitionate de-a lungul perimetrului unei arii de 56 mp (dispozitivele au fost amplasate pe stalpi de plastic la inaltimea unui om). Intrucat prezenta obiectelor si a oamenilor atenueaza semnalele radio intre noduri, Wilson si Patwari au masurat intensitatea undelor radio provenite de la toate nodurile, atat cand zonele erau traversate de oameni in miscare, cat si atunci cand erau complet goale. Apoi au dezvoltat o formula matematica care permite unui computer sa converteasca aceste variatii de intensitate in imagini ale persoanelor, reprezentate sub forma unor pete colorate.


Sursa: Galileo

CITESTE SI: