In premiera: o femeie castiga premiul Nobel pentru economie

13 10. 2009, 13:04

Prof. Ostrom, in varsta de 76 de ani, imparte premiul cu un alt economist american, Oliver Williamson, profesor la Universitatea Berkeley, California. Amandoi sunt specializati in studii asupra guvernarii economice.

In lucrarile sale, prof. Ostrom demonstreaza felul in care resurse exploatate in comun - precum padurile, pasunile, rezervele de peste - pot fi gestionate cu succes de catre cei care le utilizeaza, fara a fi necesara privatizarea sau interventia guvernului.

Anul 2009 este un an al recordurilor in ceea ce priveste laureatii de sex feminin ai premiilor Nobel: cinci femei s-au numarat printre castigatorii prestigioaselor distinctii. Celalte laureate sunt:

  • Herta Muller, scriitoare germana de origine romana, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, datorita scrierilor sale ce descriu viata in Romania in timpul dictaturii comuniste;
  • Elizabeth Blackburn si Carol Greider (ambele din SUA), care impart Premiul Nobel pentru Medicina cu Jack Szostak, pentru lucrarile lor asupra telomerazei, o enzima implicata in incetinirea imbatranirii si prevenirea aparitiei cancerului;
  • Ada Yonath (Israel), castigatoare - impreuna cu doi cercetatori americani - a Premiului Nobel pentru Chimie, cercetarile lor clarificand anumite aspecte ale procesului de translatie - modul in care ribozomii (organite celulare implicate in sinteza proteinelor) "traduc" codul genetic din ADN in secvente proteice.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: