Funeralii pentru scriitorul Edgar Allan Poe, la 160 ani de la moartea sa

13 10. 2009, 13:12

La adevarata sa inmormantare, petrecuta in 1849, au luat parte doar 10 persoane. Moartea scriitorului, un pionier al genului science fiction si virtuoz al povestirilor romantice "negre", marcate de senzational, enigme si o atmosfera intunecata, a fost ea insasi misterioasa, cauza ei nefiind cunoscuta nici pana astazi.

Edgar Allan Poe a murit la 7 octombrie 1849, in varsta de numai 40 de ani, la cateva zile dupa ce fusese gasit in apropierea unui bar din orasul Baltimore, intr-o stare deplorabila, delirand, incapabil sa explice ce i se intamplase.

De-a lungul timpului, au fost propuse diverse teorii asupra cauzei mortii sale: holera, turbare, sifilis, alcoolism, congestie cerebrala… O explicatie unanim acceptata nu exista inca.

Ceremonia funerara din acest an a inclus discursuri ale unor actori ce intruchipau scriitori celebri; sicriul - continand un manechin ce reproducea infatisarea lui Poe - a fost purtat pana la cimitirul din Baltimore cu un dric tras de cai, evenimentul luand aspectul unei inmormantari in stilul veacului al XIX-lea, demna de marele crititc literara si scriitor, care a fost insa prea putin inteles si apreciat in timpul vietii sale.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: