Pericolele nemuririi

14 10. 2009, 12:07

In toate povestile care implica ideea vietii vesnice, aceasta caracteristica vine cu un pret teribil. Avem celule nemuritoare inca din anii '50; se numesc "HeLa" si au fost recoltate din tumorile canceroase cervicale ale Henriettei Lacks, o casnica din Maryland, care a decedat in 1951.

Dar descoperirea facuta recent de trio-ul castigator al unui Premiu Nobel este o adevarata poteca spre numurire. Cercetatorii au identificat o cheie chimica ce poarta denumirea de telomeraza, echivalentul celular al unui aparat de realizat fotocopii. Atunci cand cromozomii se multiplica, se folosesc de aceasta secventa ADN ce le permite autoreproducerea prin copiere.

In momentul in care raman fara telomeraza, celulele mor. Dar cand chimicala exista, ele o primesc continuu, fapt care conduce inerent la incetarea functionarii sistemelor de colaps celular.

Ceea ce trebuie insa remarcat, este ca celulele nu se sinucid "de distractie" - motivul pentru care evolutia a limitat viata insasi este acela ca perioada limitata de functionare a vietii previne erorile proceselor de multiplicare celulara necontrolate. Absenta unui asemenea mecanism inseamna cancer, de unde deducem ca a distruge "comutatorul" vietii inseamna a garanta un viitor malign.

De aceea, sunt de parere unii vizionari si geneticieni, mai degraba decat sa ardem etape si sa ne interesam de nemurire, ar trebui sa parcurgem drumul cu pasi mici si sa ne preocupam de tratarea tot mai eficienta a bolilor. In loc sa ne jucam cu telomeraza pentru a opri ceasul, mai bine ne-am concentra eforturile pe antrenarea imunitatii celulelor si asigurarea unei vieti limitate dar lipsite de afectiuni si neplaceri.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI: